Bitcoin ar putea creste emisiile globale peste 2 grade Celsius

0
158
Bitcoin ar putea creste emisiile globale

Bitcoin ar putea creste emisiile globale peste 2 grade Celsius, spun oamenii de știință

La sfârșitul lunii ianuarie, prețul acțiunilor din retailerul de jocuri video GameStop a crescut cu aproximativ 1.700 la sută în câteva zile înainte de a se prăbuși. Și în timp ce plimbarea sălbatică a GameStop apare deocamdată, o parte din aceeași frenezie speculativă și hype s-au răspândit pe piețele criptomonede. Spre deosebire de monedele tradiționale, care sunt emise de băncile centrale, criptomonedele sunt monede digitale care sunt gestionate colectiv. Așa cum bulele de capitaluri proprii au de multe ori efecte secundare cumplite, cum ar fi exacerbarea inegalității, prețul Bitcoin care crește la niveluri record are potențiale consecințe negative pentru climă.

Bitcoin, a cărui tehnologie este open source, este cea mai veche criptomonedă. Una dintre inovațiile sale mai interesante este conceptul de „blockchain”, unde toate tranzacțiile sunt înregistrate într-o listă publică. Teorizat mai întâi într-o carte albă atribuită fondatorului criptomonedei, cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto, Bitcoin a fost menit să creeze un sistem alternativ de plăți care nu este controlat de titanii finanțelor. Cu toate acestea, multe corporații, așa-numitele start-up-uri „FinTech” și chiar firmele din Wall Street au pătruns, de asemenea, în primul rând în inovațiile Bitcoin. De la crearea Bitcoin, nu numai că am văzut crearea multor alte tipuri de criptomonede, am văzut și crearea de schimburi multiple care permit oamenilor să cumpere și să vândă criptomonede, facilitând speculațiile cu privire la prețul criptomonedelor.

Oamenii pot achiziționa Bitcoin la bursă, dar pot obține și Bitcoin „exploatându-l”. Minarea Bitcoin este procesul prin care noul Bitcoin este adăugat în circulație. Primul miner care verifică ambele tranzacții în rețea în valoare de 1 megabyte și identifică corect un număr hexazecimal format din 64 de cifre asociat cu noul bloc (numit „dovada muncii”), primește 6,25 Bitcoins ca recompensă. Acele 6,25 Bitcoins valorează în prezent aproximativ 293.000 de dolari, tranzacționând Bitcoin în jur de 47.000 de dolari. Identificarea acestui număr este în esență presupuneri și necesită o cantitate mare de putere de calcul. Minerii pot exploata până la o limită de 21 milioane Bitcoin (în prezent există 18,5 milioane Bitcoin în circulație).

Pentru a fi profitabili, minerii Bitcoin trebuie să opereze în zone în care prețul energiei electrice este scăzut, deoarece practica folosește multă energie. Asta înseamnă adesea exploatarea în zone cu o parte din cea mai murdară energie. Cercetările de la Universitatea din Cambridge arată că aproximativ o treime din producția globală de Bitcoin a avut loc în Xinjiang, China. După cum raportează Bloomberg, minerii Bitcoin sunt atrași de Xinjiang, deoarece ratele sale de putere sunt extrem de mici, „doar 0,22 yuani (0,03 dolari) pe kilowatt-oră, comparativ cu 0,6-0,7 yuani în centrul Chinei”. În timp ce Xinjiang dezvoltă energie regenerabilă alimentată cu turbine eoliene, majoritatea electricității din regiune este generată din cărbune.

Aceasta face parte din motivul pentru care mineritul Bitcoin are un impact asupra mediului în creștere. În 2018, profesorul de la Princeton, Arvind Narayanan a estimat, în mărturia congresului, că rețeaua Bitcoin a reprezentat puțin sub 1% din consumul mondial de energie electrică – puțin mai mult decât consumul de energie electrică din statul Ohio sau statul New York. Oamenii de știință care scriu în revista Nature au avertizat în 2018 că creșterea Bitcoin ar putea împinge singură emisiile globale peste 2 grade Celsius. Estimări mai recente au constatat că emisiile de carbon ale mineritului Bitcoin „se situează între nivelurile produse de națiunile Iordaniei și Sri Lanka”. Indicele consumului de energie electrică Bitcoin al Universității din Cambridge Judge Business School estimează că mineritul Bitcoin va consuma peste 120 de terawați-oră de energie electrică la nivel global în acest an – mai multă energie decât Argentina. (Un terawatt-oră este egal cu producerea a 1 trilion de wați de energie pentru o oră.) Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că extragerea Bitcoin este mai consumatoare de energie decât extragerea atât a aurului, cât și a platinei.

Pe măsură ce prețul Bitcoin crește, tot așa fac stimulentele pentru a-l extrage. Bitcoin a crescut cu peste 37% doar în 2021 și s-a dublat mai mult decât în ​​decembrie 2020. Un nou stimulent pentru mineritul Bitcoin a venit recent când producătorul de vehicule electrice Tesla a dezvăluit într-un depozit la Securities and Exchange Commission pe 8 februarie că a cumpărat 1,5 USD miliarde de Bitcoin și ar începe să accepte criptocurrency ca plată pentru mașinile sale. Bitcoin a crescut cu 13% din știri și a atins un record record de peste 44.000 de dolari. (De atunci s-a mutat mai sus, depășind la un moment dat 48.000 de dolari).

Cumpărarea de Bitcoin de la Tesla a ridicat întrebări în presa financiară cu privire la angajamentul său față de sustenabilitate, Financial Times scriind că ar putea „submina poziția de durabilitate [a firmei]”. O mare parte din veniturile Tesla provin din vânzarea de credite de carbon pentru vehiculele sale electrice. După cum a remarcat Jacob Silverman în The New Republic, Tesla a vândut credite de carbon în valoare de aproximativ 1,58 miliarde de dolari în 2020 – aproape aceeași sumă pe care a achiziționat-o în Bitcoin.

Bitcoin este cu greu singura criptomonedă pe care fondatorul Tesla, miliardarul Elon Musk, a stimulat-o. Musk a scos în repetate rânduri o altă criptomonedă, Dogecoin, în ultimele câteva săptămâni. Dogecoin este, de asemenea, o criptomonedă minată, deși cercetările privind impactul emisiilor provenite de la extragerea acesteia și a altor criptomonede non-Bitcoin abia încep.

Nu doar Tesla duce Bitcoin la un nivel record (a atins pe scurt 50.000 de dolari în weekend) și face mineritul mai atractiv ca niciodată. Pe 10 februarie, compania de carduri de credit Mastercard a anunțat că va permite comercianților să primească Bitcoin ca plată la un moment dat la sfârșitul acestui an. Apoi, pe 12 februarie, Bank of New York Mellon Corporation (cunoscută sub numele de BNY Mellon) a declarat că va începe să le permită clienților să dețină Bitcoin la bancă și PayPal și-a anunțat planurile de a introduce suport pentru cumpărarea, vânzarea și deținerea Bitcoin la Venmo (deținută de PayPal).

Extracția Bitcoin nu trebuie să fie generatoare de emisii; dacă tot Bitcoin ar fi exploatat în locații care generează electricitate prin energie regenerabilă, nu ar fi deloc o problemă. Dar, pe măsură ce lumea trece încet de la combustibilii fosili și o treime din Bitcoin este exploatat în Xinjiang dominat de cărbune, mineritul Bitcoin va continua să ridice îngrijorările climatice pe termen scurt. Și pe măsură ce bula speculativă din jurul Bitcoin și a altor criptomonede crește, stimulentele pentru exploatarea în zonele cu cea mai ieftină energie electrică vor crește. Acest lucru ar trebui să ridice preocupări pentru autoritățile de reglementare și susținătorii climatului de pretutindeni.

Comentează

Vrei să îți faci un site Profesional și ai nevoie de un Webdesigner sau ai nevoie de cineva pentru Creare site in Craiova intra pe alextag.ro