Economia Chinei este în creștere dupa COVID-19

Economia Chinei a crescut cu cel mai lent ritm în ultimele patru decenii ale anului trecut, arată cifrele oficiale, dar rămâne pe cale să fie singura economie majoră care s-a extins în 2020.
0
150
economia chinei a crescut

Economia Chinei este în creștere dupa COVID-19.

Economia Chinei a crescut cu cel mai lent ritm în ultimele patru decenii ale anului trecut, arată cifrele oficiale, dar rămâne pe cale să fie singura economie majoră care s-a extins în 2020.

Economia Chinei a crescut cu 2,3% anul trecut, în ciuda opririlor Covid-19 care au cauzat scăderea producției la începutul anului 2020.

Măsurile stricte de izolare a virusului și scutirea de urgență a întreprinderilor au ajutat economia să își revină.

Creșterea în ultimele trei luni ale anului a crescut cu 6,5%.

“Datele PIB arată că economia s-a normalizat aproape.

Acest impuls va continua, deși actualul focar Covid-19 din câteva provincii din nordul Chinei ar putea provoca temporar fluctuații”, a spus Yue Su, economist principal pentru Economist Intelligence Unit.

Piețele de acțiuni continentale ale Chinei, precum și Hang Seng din Hong Kong au înregistrat câștiguri modeste la ultimele cifre, care au depășit așteptările economiștilor, potrivit unui sondaj Reuters.

Cu toate acestea, Covid-19 a fost încă o scurgere majoră a creșterii în 2020, cu opriri la nivel național de fabrici și fabrici care au forțat creșterea economică până la rata sa cea mai lentă de patru decenii.

–VEZI CUM SE PREZINTA ECONOMIA GERMANIEI

Sectorul manufacturier din China pare să se fi recuperat, datele de luni arătând o creștere cu 7,3% a producției industriale. De asemenea, exporturile au condus calea. Datele de săptămâna trecută au arătat că exporturile chineze au crescut cu mai mult decât se aștepta în decembrie, întrucât întreruperile coronavirusului din întreaga lume au alimentat cererea de bunuri chineze. Asta în ciuda unui yuan mai puternic, ceea ce face ca exporturile chineze să fie mai scumpe pentru cumpărătorii din străinătate.

Economia Chinei a cunoscut o revenire puternică, în timp ce restul lumii se luptă cu cererea anemică, cu milioane de pierderi de locuri de muncă și cu închiderea afacerilor.

Motorul economic chinez a revenit la viață după un blocaj brutal care a văzut economia chineză contractându-se cu 6,8% în primul trimestru al anului 2020. Ar trebui să fim întotdeauna atenți la datele chinezești – cu avertismentul obișnuit că traiectoria datelor, mai degrabă decât cifrele în sine, sunt un ghid util pentru modul în care economia Chinei este în creștere. Ceea ce arată aceste cifre este că strategia Chinei de a bloca orașele din greu și rapid a funcționat.

O combinație de investiții conduse de guvern și cererea globală pentru bunuri chineze a contribuit, de asemenea, la o recuperare rapidă și la creșterea exporturilor. Totuși – aceasta este cea mai mică rată de creștere anuală din ultimii 40 de ani pentru gigantul economic. Îngrijorările legate de reapariția virusului nuanțează, de asemenea, perspectivele de creștere ale Chinei, cererea consumatorilor fiind încă slabă.

—->ECONOMIA ROMANIEI IN CRESTERE

Și Beijingul încearcă să aiba într-o relație comercială dură cu SUA, administrația care  urmeaza sa intre este puțin probabil să fie mai blândă față de China decât președintele Donald Trump. Toate aceste provocări vor afecta fără îndoială creșterea chineză în 2021 – dar par să se afle într-un loc mai bun decât restul economiilor majore ale lumii.

Afla mai multe pe BBC NEWS

Comentează

Vrei să îți faci un site Profesional și ai nevoie de un Webdesigner sau ai nevoie de cineva pentru Creare site in Craiova intra pe alextag.ro